Generieke vakken van de opleiding
De generieke vakken bestaan uit Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap (L&B).
Nederlands en rekenen
Voor Nederlands en rekenen is het niveau dat je moet halen 2F, dit heet het referentieniveau.
Op www.taalenrekenen.nl vind je uitgebreide informatie over de inhoud en de opbouw van dit niveau.
Nederlands:
|
Rekenen:
|
- Luisteren
- Lezen
- Gesprekken voeren
- Spreken
- Schrijven
|
- Getallen
- Verhoudingen
- Meten
- Verbanden
|
Er mag ook onder 2F geëxamineerd worden, examinering op een hoger niveau (3F) mag ook. Je studieloopbaanbegeleider kan je hier meer over vertellen.
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (lob)
Door middel van opdrachten, activiteiten en begeleiding leer je reflecteren op je kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Dit helpt je bij het maken van keuzes tijdens en na je studie.
Ook ontwikkel je competenties voor een leven lang leren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan initiatief nemen, ondernemend gedrag, creativiteit, communicatieve vaardigheden en plannen.
De loopbaancompetenties zijn:
- Capaciteitenreflectie: ontdek je talent
- Motievenreflectie: ontdek je passie
- Werkexploratie: onderzoek je werkplek
- Loopbaansturing: ga zelf aan zet
- Netwerken: ga in gesprek
Voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding geldt een inspanningsverplichting. De docent kan je vertellen wat je moet doen voor deze inspanningsverplichting. Aan het einde van je opleiding wordt gecontroleerd of je hieraan hebt voldaan. Dat is een voorwaarde om het diploma te behalen.
Burgerschap
Dit onderdeel bereidt je voor op deelname aan de maatschappij en het goed kunnen functioneren in je beroep.
Burgerschap kent de volgende dimensies:
- De politiek-juridische dimensie: hoe werkt de politiek, hoe kun je als burger meedoen aan of invloed hebben op politieke besluitvorming en wat heeft de politiek en ons rechtssysteem met ons en ons beroep te maken?
- De economische dimensie: hoe kun je een bijdrage leveren aan de maatschappij als werknemer/werkgever en als kritische consument?
- De sociaal-maatschappelijke dimensie: hoe ga je om met je eigen woon- en leefomgeving (privé en op school) en hoe ga je om met verschillende culturen?
- De dimensie vitaal burgerschap: hoe reflecteer je op je eigen leefstijl en hoe zorg je ervoor dat je als burger en als werknemer gezond en fit blijft?
Daarnaast is er aandacht voor kritische denkvaardigheden. Dit betekent dat je nadenkt over je eigen opvattingen, beslissingen en handelingen, maar je ook kunt verplaatsen in de mening van een ander.
Voor burgerschap geldt een inspanningsverplichting. De docent kan je vertellen wat je moet doen voor deze inspanningsverplichting. Aan het einde van je opleiding wordt gecontroleerd of je hieraan hebt voldaan. Dat is een voorwaarde om het diploma te behalen.
Levensbeschouwelijke ontwikkeling (LevO)
ROC Friese Poort is een christelijke school, daarom wordt er ook aandacht besteed aan LevO. Dit gebeurt op een open manier, waarbij ruimte is voor iedereen. Thema’s die onder andere aan de orde kunnen komen zijn: identiteit, zelfrespect, waarden en normen, recht en onrecht, omgaan met afscheid, goed en kwaad, religies en leven en dood.