Begeleiding (algemeen)
Basisbegeleiding
Na het aanmelden voor je opleiding bij ROC Friese Poort krijg je een individuele intake. Tijdens de intake wordt gestreefd naar plaatsing in een opleiding die past bij je ambities en mogelijkheden. Als je extra begeleiding nodig hebt, wordt dit al tijdens het intakegesprek vastgesteld.
Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider (SLB-er) toegewezen. Dit is je eerste aanspreekpunt. Deze persoon blijft bij voorkeur gedurende je opleiding betrokken bij je studievoortgang. Naast dat je zelf actief je eigen voortgang van je opleiding in de gaten houdt, ondersteunt en coacht de SLB-er je gedurende je opleiding.
De SLB-er geeft je feedback op je functioneren en signaleert eventuele belemmeringen in je ontwikkeling. In de begeleiding wordt het zelfstandig leren bevorderd door te werken aan zelfvertrouwen en motivatie. De begeleiding door de SLB-er wordt zowel in groepsverband als individueel gegeven. Hoeveel en hoe vaak je begeleiding krijgt hangt af van hoever je in de opleiding bent, je persoonlijke omstandigheden en de mate van zelfsturing: van intensieve begeleiding naar meer zelfstandigheid, afgestemd op je behoefte. Gespreksnotities van SLB-gesprekken worden genoteerd in EduArte en zijn inzichtelijk voor docenten binnen het opleidingsteam en voor medewerkers van Bureau TAB voor zover ze jou begeleiden.
De SLB-er geeft naast begeleiding gericht op het leerproces ook persoonlijke begeleiding en ondersteuning. De SLB-er houdt overzicht op zaken als het gedrag, het verzuim en de studievoortgang en monitort eventueel gemaakte afspraken. Je voortgang wordt besproken in de studentbespreking binnen het team. De SLB-er stelt teamleden vroegtijdig op de hoogte van mogelijke zorg- of overbelaste studenten.
Als je langdurig meer ondersteuning nodig hebt dan de reguliere studieloopbaanbegeleiding, kan je een begeleidingsplan Passend Onderwijs krijgen. Als je in de opleiding belemmerd wordt door (complexe of structurele) problematiek, kunnen Bureau TAB of externe partners ingeschakeld worden om je te helpen.
Extra begeleiding
Passend onderwijs
Als de studieloopbaanbegeleiding van de opleiding niet voldoende is, kan je een begeleidingsplan Passend Onderwijs krijgen. De verantwoordelijkheid voor Passend Onderwijs ligt bij het opleidingsteam, waarbij de begeleider Passend Onderwijs de begeleiding coördineert. Het uitgangspunt voor het geven van een begeleidingsplan is de aanpassingen die je nodig hebt om je goed te voelen binnen je opleiding en het maximale uit jezelf te halen gedurende je opleiding. Iedereen die aanpassingen nodig heeft in het onderwijs, de bpv, de examinering of de begeleiding krijgt een begeleidingsplan Passend Onderwijs. Als je ondersteuningsbehoefte hebt, krijg je een verlengde intake. In deze intake gaat de intaker samen met jou en je ouders na welke aanpassingen nodig zijn (extra begeleiding bij onderwijs en/of stage/bpv, aanpassingen in het onderwijs of de leeromgeving en/of aanpassingen in toetsing en examinering). De extra begeleiding is gericht op de opleiding en/of de persoonlijke ondersteuning. Het toekennen van extra ondersteuning gebeurt door de opleidingsmanager en in geval van aanpaste examinering door de examencommissie. Indien wenselijk ondersteunt Bureau TAB hierbij. Het begeleidingsplan wordt in EduArte geplaatst. De extra begeleiding zoals afgesproken in het begeleidingsplan wordt uitgevoerd door de begeleider Passend Onderwijs binnen het team. Het begeleidingsplan wordt regelmatig geëvalueerd (minimaal twee keer per jaar) met jou en betrokkenen, zoals je ouders, je begeleider Passend Onderwijs en je studieloopbaanbegeleider. Naar aanleiding van de evaluatie kan de begeleiding bijgesteld, afgebouwd of stopgezet worden.
Specialistische begeleiding door Bureau TAB
Wanneer de voortgang van de opleiding wordt belemmerd door beroeps- en studiekeuzeproblemen, leerproblemen en/of psychosociale problemen en binnen de opleiding niet de nodige begeleiding geboden kan worden, kan een SLB-er je aanmelden voor ondersteuning door Bureau TAB. De verantwoordelijkheid voor de opleiding blijft te allen tijde bij het opleidingsteam. In hoofdlijnen kent Bureau TAB de volgende producten en diensten:
- Loopbaanonderzoek: kortdurende en langer durende trajecten die je helpen helder zicht te krijgen op je schoolloopbaan. (Voorbeelden: beroepenoriëntatie, beroepskeuzetesten, capaciteitentesten, verlengde intake, NT2 test).
- Trainingen (in groepsverband en individueel): gerichte trainingen om je gedrag te veranderen om zo problemen aan te kunnen pakken. Voorbeelden: assertiviteitstraining en faalangstreductie.
- Individuele begeleiding, zoals schoolmaatschappelijk werk, intensieve trajectbegeleiding, RMC en verzuim. Bureau TAB kan doorverwijzen naar hulpverlenende instanties in de regio, als er meer begeleiding nodig is dan Bureau TAB zelf kan bieden. Er is sprake van warme overdracht naar derdelijns voorzieningen, zoals Ambulante Begeleiding, GGZ, GGD en MEE.
- Studieondersteuning: Je kunt via Bureau TAB extra ondersteuning krijgen voor Nederlands, Engels, Rekenen en studievaardigheden.
- Advies en coördinatie Passend Onderwijs: Bureau TAB heeft een coördinerende en proces begeleidende rol ten aanzien van Passend Onderwijs. Bureau TAB adviseert en ondersteunt opleidingsteams bij de verlengde intake en het opstellen van begeleidingsplannen.